Beeldje voor trouwe collectant KWF Alkmaar

842 1000 KWF Kankerbestrijding Alkmaar

Toos Kunst – De Vries uit Oudorp heeft meer dan vijftig jaar gecollecteerd voor KWF Kankerbestrijding. Zij begon daarmee in 1965, vorig jaar is ze gestopt. Als dank voor haar trouwe inzet, ontving ze het bronzen beeldje ‘Man met armenbos’.

Er zijn niet veel vrijwilligers die zich tientallen jaren inzetten voor het goede doel. Een periode van vijftig jaar is uitzonderlijk. Maar Toos vindt het niet zo bijzonder. Ze begon in september 1965, nadat haar schoonmoeder aan kanker was overleden. Sindsdien liep ze altijd haar ‘eigen’ wijk in Oudorp. Met als gevolg dat zij de buurt kende en de buurt haar. In de loop der jaren zag ze de omgeving veranderen. Er kwamen steeds meer jonge mensen te wonen en de bijdrage ging omhoog: in de beginjaren waren het vooral munten, de periode daarna werden het briefjes die in de collectebus werden gestopt.

Wie volgt Toos op

De laatste jaren merkte Toos dat veel mensen geen kleingeld meer in huis hebben. Ook hoorde ze steeds vaker dat er al een storting via de bank was gedaan. Ze heeft geen idee hoeveel geld ze in totaal heeft opgehaald. Wel heeft ze altijd met veel enthousiasme haar rondje gelopen. Om die reden is ze begin februari in het zonnetje gezet door Joost van den Hooff, voorzitter van KWF Alkmaar. Hij overhandigde haar het beeld ‘Man met armenbos’, een verkleinde uitgave van het gevelbeeld van het Frans Halsmuseum. Armenbos of armenbus en stok symboliseren ondersteuning. Met deze bus werd al in 1608 rondgegaan om geld in te zamelen. De plaatselijk KWF-voorzitter benadrukte dat KWF Kankerbestrijding trots is op al haar collectanten en altijd op zoek is naar opvolgers van Toos. Ook als die zich geen vijftig jaar willen inzetten!